Bygg Föreningarnas hus på norra sidan av Valsta Centrum

Med fyra månader kvar till valet skickar Moderaterna idag på kommunstyrelsen fram ett helt nytt förslag om placeringen av Kultur- och Aktivitetshuset i Valsta.

Med fyra månader kvar till valet skickar Moderaterna idag på kommunstyrelsen fram ett helt nytt förslag om placeringen av Kultur- och Aktivitetshuset i Valsta.

De vill bygga det vid Valsta torg. Alternativ 1 som förordas i beslutshandlingarna är att bygga trevåningshuset framför Valsta centrum och därmed spränga bort berget bredvid lekplatsen.

Dubbelfel i besluten
Under de senaste åren har i princip alla partier varit överens om att det behövs ett aktivitetshus för invånare, föreningar och kultur i Valsta. Platsen som diskuterats har varit norra sidan av centrum eftersom den ytan är otrygg, öde och saknar naturliga flöden av människor. När den moderatledda kommunledningen för några månader sedan beslutade att öppna gamla Valstaskolan permanent igen för Sagaskolans elever åk F-6 måste nu stora lokalanpassningar göras. Ombyggnationer för tvåsiffriga miljonbelopp krävs inne i skolan men även en utbyggnad av skolgården krävs enligt kommunledningen. Detta ska nu också vara anledning till att det nya Kultur- och aktivitetshuset inte kan byggas där gamla simhallen ligger idag. Alltså leder ett dåligt beslut kring Sagaskolan till ett annat ännu sämre beslut om placeringen av Kultur- och aktivitetscentret.

Vi Socialdemokrater har tagit fram ett annat förslag som innefattar en helt ny grundskola, nya bostäder och ett Föreningarnas hus som ska fyllas med kulturaktiviteter, föreningslokaler, bibliotek, ungdomsgård, musikstudio, idrottshall och café. I vårt förslag vill vi bygga om hela norra sidan av Valsta centrum så att området blir lika trevligt, ljust och levande som den södra sidan vid torget.

JA till Aktivitetshus – NEJ till platsen!
Vi är inte kritiska till att Kultur- och aktivitetshuset ska byggas, utan till platsen som föreslås. Kommunledningens tre placeringsalternativ ligger alla vid torget i Valsta centrum och inget av dessa är optimalt. Vi hoppas att kommunledningen tänker om när det gäller placeringen av det nya huset som föreslås bli tre våningar och ca.2000 kvadratmeter stort. När vi pratat med invånarna i Valsta, både barn och vuxna, så säger de att vårt förslag är bättre. Vi tycker att kommunstyrelsen ska lyssna på sina invånare och inte köra över dem i den här frågan.

Moderaterna har styrt kommunen i snart 5 år och faktum är att utvecklingen går åt fel håll inom flera viktiga politiska områden. Den 11 september är det val. Då kan ni som röstar i Sigtuna kommun välja ett parti som lyssnar på invånarna istället för att köra över dem.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd

facebook Twitter Email