Socialdemokraterna vill införa en extra veckas ledighet för föräldrar, en familjevecka.

Idag presenterade Socialdemokraterna en nyhet för barnfamiljer. Den svenska välfärdsmodellen bygger på att det går att kombinera arbete och föräldraskap, bland annat genom en utbyggd barnomsorg och föräldraförsäkring. Nu vill Socialdemokraterna ta ytterligare ett steg och föreslår i sitt valmanifest en extra veckas ledighet att ta ut i samband med skollov, studiedagar eller terminsstart. I Sigtuna kommun innebär detta att 4400 barnfamiljer kan få mer tid för varandra. Så underlättar Socialdemokraterna vardagen för föräldrar som jobbar och ser till att fler kan arbeta heltid.

– Ett viktigt besked till de 4400 barnfamiljer som bor i Sigtuna kommun. Varje förälder erhåller 5 ytterligare dagar. Detta underlättar för att ha både fungerande familjeliv och arbetsliv,  säger oppositionsråd (S) Marie Axelsson.

För många löntagare är det svårt att ta ledigt under skollov och studiedagar. Inte minst för ensamstående och i yrkesgrupper där man inte kan ta ledigt hur som helst utan inkomstbortfall. En planeringsdag på förskolan eller att tonåringen sitter ensam hemma på lovet betyder ofta extra stress för föräldrarna.

Socialdemokraterna vill därför införa en extra veckas ledighet för föräldrar – en familjevecka. Föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

Kontakt:

Alice Aronsson 0736663378, politisk sekreterare hos Marie Axelsson

facebook Twitter Email