Framtidens kulturskola är kommunal

Måndag den 19 mars på Sigtuna kommuns kulturskola presenterar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke en offensiv proposition för en kommunal kulturskola för framtiden.

Socialdemokraterna i Sigtuna kommun välkomnar regeringens satsning och uppskattar att man lagt presentationen av den här i Märsta och Sigtuna kommun, där vi har en gemensam historia av att hålla kultursatsningar högt.

Socialdemokraterna är dock djupt bekymrade över den nya moderatledda kommunledningens kulturpolitik. Märsta konsthall, som öppnades 2014, kommer att läggas ned och föreningsbidrag kommer att minska.

– Stängningen av Märsta konsthall visar att moderaterna saknar ambitioner för ett levande kulturliv i kommunen, säger Marie Axelsson (S), riksdagskandidat och gruppledare i kultur- och fritidsnämnden.

Den nya kommunledningen planerar att flytta kulturskolan från barn- och ungdomsförvaltningen till kultur- och fritidsförvaltningen, något som inte förvånar Socialdemokraterna.

– Vi befarar att detta är ett första steg för att privatisera kulturskolan. Något som inte alls ligger i regeringens ambition för en stark kommunal kulturskola, berättar Marie Axelsson.
– En privat kulturskola kommer att påverka samarbetet mellan grundskola och kulturskola till det sämre, och därmed drabba eleverna, säger Marie Axelsson

Den moderatledda koalitionen i Sigtuna kommun vill att upp till femtio procent av den kommunala verksamheten ska kunna privatiseras. Socialdemokraterna vill att moderaterna ska redogöra för vilka delar av den kommunala verksamheten som kan komma att privatiseras.

– Socialdemokraterna vill ha en fortsatt stark kommunal kulturskola, avslutar Marie Axelsson.

facebook Twitter Email